Home » Huis en haard » De beste manieren om op energie te besparen: Ledlampen

Halogeenlampen en gloeilampen worden tegenwoordig vaak door ledlampen vervangen. Traditionele lampen verbruiken meer en gaan bovendien sneller stuk dan ledlampen. Ook bespaar je aanzienlijk op je energierekening met ledverlichting. Ze zijn een stuk zuiniger in hun verbruik. Een gloeilamp verbruikt bijvoorbeeld 90% meer energie.

Je kunt uit veel lichtbronnen kiezen. Ook ledlampen zijn tegenwoordig in verschillende lichtintensiteiten, maten, kleurtinten en modellen verkrijgbaar. In een ledlamp moet je wel iets meer geld investeren. Maar het lage verbruik is een groot voordeel. Je bent dus altijd een stuk voordeliger uit met ledverlichting. Doordat een ledlamp zeer duurzaam is, kun je de lichtbron jarenlang in een lamp gebruiken, zonder deze te vervangen.

Halogeen- en gloeilampen branden maar voor een relatief korte periode. Soms gaan ze na enkele weken al kapot en moet je weer een nieuwe aanschaffen. Doordat je ledlampen zo weinig hoeft te vervangen, spaar je heel wat uit in je portemonnee. De ledlamp heeft weinig vermogen nodig om te branden. Met 6 watt per lamp brandt deze behoorlijk fel. Bovendien geven ze zeer krachtig licht. Gloeilampen verbruiken daartegen 60 watt per lamp. Ook met een korte brandtijd, verbruikt de lamp minstens 15% aan stroom in huis. De overbelasting op het stroomnetwerk is bovendien slecht voor het milieu. Ledlampen zijn dus veel minder schadelijk. Er hoeft namelijk minder stroom opgewekt te worden. Dit betekent minder uitstoot van schadelijke gassen.

Bespaartips met lampen in huis

1. Gebruik zoveel mogelijk ledlampen in huis. Koop geen halogeen- of gloeilampen meer.
2. Controleer of je nog halogeenlampen hebt. Je kunt bijvoorbeeld alle lampen in huis controleren. Check elke verdieping, dus ook de kelder en de zolder.
3. Schakel alle lampen uit, als je ze niet nodig hebt. Dit geldt ook voor ledlampen.
4. Doe de gordijnen open en laat daglicht binnen. Je hoeft dan de lampen niet steeds aan te doen.
5. Gooi de lampen in de juiste afvalbak. Ledlampen en spaarlampen mogen niet in de container. Ze moeten apart ingeleverd worden. Halogeen- en gloeilampen mogen wel in de gewone container.

Extra veel voordeel met het vervangen van lampen

Niet ieder huishouden richt zich op duurzame verlichting in huis. Sommige mensen gebruiken voor het gemak nog gloei- of halogeenlampen. Soms vinden de aanschafprijs van ledlampen te hoog. Het is handig om bij het milieu en het verbruik stil te staan. De energienota valt namelijk veel hoger uit, als je nog traditionele lichtbronnen gebruikt. Op jaarbasis is dat een stuk meer dan de aanschafprijs van een paar ledlampen.

Als je tien halogeenlampen verwijdert en ledlampen plaatst, kun je wel 32 euro besparen. Door slechts een gloeilamp te vervangen, bespaar je direct al 32 euro aan energiekosten. Uiteindelijk ga je deze kosten ook op jaarbasis besparen. Je bent al snel, per ledlamp, tien euro per jaar voordeliger uit.

Prijzen van ledlampen

Gemiddeld betaal je vijf tot zes euro voor een ledlamp. Luxere ledlampen kosten soms tien tot vijftien euro per stuk. Het spreekt voor zich dat A-merken duurder zijn. Een huismerk ledlamp is dus een slimme en goedkopere investering. Online kun je wel eens goede aanbiedingen vinden. Soms betaal je verzendkosten. Het kan dus voordeliger zijn, om meerdere lampen te kopen.

En spaarlampen?

Ook spaarlampen zijn erg zuinig. Het heeft weinig zin om deze door ledlampen te vervangen. Een spaarlamp heeft wel meer tijd nodig om op te starten. Het duurt even voordat het licht optimaal brandt. Koude weersomstandigheden zijn slecht voor spaarlampen. Ze zijn dus kwetsbaarder dan ledlampen.

Beter voor het klimaat

Bij de productie van stroom komt veel CO2 vrij. Ook andere schadelijke stoffen, zoals kwik en zwaveldioxide komen in de natuur terecht. De ledlamp verbruikt wel 90% minder stroom. Daardoor hebben ze nauwelijks invloed op het milieu.
Wel kost het meer tijd en moeite om een ledlamp te produceren. Maar doordat het verbruik buitengewoon laag is, is dit nadeel te verwaarlozen.

Bespaar op de juiste manier

Zorg ervoor dat je altijd daglicht binnenlaat. Zo hoef je minder lampen te laten branden en dat scheelt elektriciteit. Kies ook voor armaturen die weinig energie gebruiken. Verder moet je goed op eventueel sluipgebruik letten. Een dimmer of transformator kan ervoor zorgen dat er toch wat stroom wordt verbruikt, terwijl de lamp uitstaat.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *