De toren van Montorgueil (Ariège)

Vorige | Overzicht | Volgende

MontorgueilDe middeleeuwse wachttoren van Montorgueil ligt bij het dorp Aynat op een zevental kilometer van Tarascon-sur-Ariège, te bereiken via de D618. Vanuit Aynat loopt een smalle weg bergop waar je na een tweetal kilometer de auto kunt parkeren in een bocht van de weg. Via een vrij vlak pad bereik je de site.

Historische situering

MontorgueilDe wachttoren van Montorgueil wordt voor de eerste keer vernoemd in 1213 als castrum van Enato (fortificatie van Aynat) en behoorde tot de domeinen van de graaf van Foix. De bouwstijl is identiek aan die van de toren van Campanal op de site van Montréal-de-Sos en dateert volgens het archeologisch onderzoek uit de periode einde 12de, begin 13de eeuw.

De expansie van de militaire fortificaties van de graven van Foix in de omgeving van Saurat kan gedateerd worden omstreeks 1160 dankzij een akte van feodale leenhulde voor het castellum van Saurat. De nabijgelegen fortificatie van Saurat werd gelijktijdig met de toren van Montorgueil opgenomen in het militaire patrimonium van de machtige graven. De overgebleven archiefstukken suggereren dat Montorgueil gebouwd werd tussen 1163 en 1213. In het midden van de 13de eeuw werd de site echter verlaten voor die van Calamès die meer beantwoordde aan de militaire behoeften van die tijd. Vrij uniek is dat het voorvoegsel “Mont” in de regio alleen nog voorkomt in de namen Montréal-de-Sos en Montaillou.

Omstreeks 1270 is er in de grafelijke en feodale akten van het huis van Foix geen sprake meer van de toren van Montorgueil terwijl het castrum van Calamès nog meermaals vernoemd wordt. Archeologen vermoeden dat de fortificatie van Calamès die van Montorgueil vervangen heeft in het netwerk van de grafelijke versterkingen van Foix tussen 1213 en 1272.

In een verklaring voor de Inquisitie die dateert uit 1244 vinden we de naam terug van een zekere Guilhemette de Montorgueil die opbiechtte dat ze in 1226 veelvuldig contacten onderhield met katharen in de regio.

Montorgueil Montorgueil

Het enige dat er nu nog rest van de wachttoren van Montorgueil zijn twee stukken muur en enkele resten van een walmuur.

De site is vrij en zonder gevaar te bezoeken. Drank- en eetgelegenheden zijn er in het nabijgelegen Tarascon-sur-Ariège.

Montorgueil Montorgueil

Tekst: Michel Gybels
Foto's: Guido Coppens
Bron: Florence Guillot, La tour de Montorgueil/Montarguel - rapport des fouilles archéologiques, 2008.

Vorige | Overzicht | Volgende